RBE 2019 ‘75th Anniversary’

60 ORIGINELE VOERTUIGEN UIT DE TWEEDE WERELDOORLOG zijn OP 28 SEPTEMBER OP WEG NAAR DE KWAKEL gegaan.

Op zaterdag 28 september is de 18e editie van de Red Ball Express verreden. De rit, met originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, is georganiseerd door het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug i.s.m. Keep Them Rolling. Ze zijn onder andere door vele buurtschappen met soms smalle wegen en dijken gereden. De route was zo’n 80 km en de voertuigen passeerden ook vele plaatsen die enige betekenis hebben gehad in de Tweede Wereldoorlog.

Het vertrek bij het museum was om 10.00 uur. Halverwege de route was er een tussenstop op het Evenemententerrein in De Kwakel waar het publiek kennis heeft kunnen maken met de voertuigen en de bestuurders. Zo zijn er o.a. Jeep, Dodge, GMC, Chevrolet, Studebaker en Ford bij de voertuigen maar ook de legendarische Harley Davidson en BSA-motoren te bewonderen geweest. De deelnemers waren veelal in kleding passend bij het voertuig en uit de periode 1940-1945.

De voertuigen waren om 12.00 uur in De Kwakel. Burgemeester Heiligers van de gemeente Uithoorn was namens de gemeente aanwezig om de deelnemers welkom te heten Natuurlijk was er weer een moment van herdenking, dit jaar bij de Anne Frank boom in het Egeltjesbos in De Kwakel. Deze locatie wordt sinds het planten van de boom gebruikt als een herdenkingsplaats voor Dodenherdenking op 4 mei in De Kwakel. Halverwege de tussenstop heeft een delegatie van CRASH en KTR, samen met burgemeester Heiligers, bij de Anne Frankboom een korte ceremonie gehouden en een bloemstuk geplaatst. 

Het vertrek van de Red Ball Express voor het tweede deel van de historische rondrit was om 13.30 uur waarna de colonne weer terug is gekeerd bij het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug.

RED BALL EXPRESS 2019/ ROUTE

Vertrek ca. 10.15 uur Aalsmeerderbrug- Aalsmeerderdijk Aalsmeer, N196-Oosteinderweg –Noordpolderweg-Rietwijkeroordweg-N231-Bovenkerk –Legmeerdijk-Noorddamerlaan-, Amstelveen-Handweg-Laan Nieuwer Amstel –Burg. A. Colijnweg-Amsterdamse weg, Van Nijenrodeweg –Europa Boulevard -Nes a/d. Amstel, Amsteldijk Noord -Oranjebaan- Amstelslag -Ouderkerk a/d. Amstel, Amsteldijk Zuid Uithoorn- Hollandse Dijk- Chemieweg- Ondernemingsweg- Amsterdamseweg- Weigerdebruinlaan- Achterberglaan- Arthur van Schendellaan- Zijdelweg- Watsonweg De Kwakel Boterdijk- Kwakelsepad- Anjerlaan-Evenementenlaan (12.00-13.30 uur De Kwakel Evenemententerrein tussenstop) Vertrek ca. 13.30 uur via Anjerlaan-Kwakelsepad-Drechtdijk-Amsteldijk Zuid- Aan de Molenvliet- N-196 Amstelhoek –Mijdrechtse Zuwe –Mennonnietenbuurt – Kromme Mijdrecht – De Hoef – De Hoef Oostzijde-Oude Spoorbaan – Hogedijk Zevenhoven – Kousweg- Zevenhovenseweg- Stationsweg- Korteraar -Kerkweg Ter Aar Aardammerbrug – Westkanaalweg –Hertog van Beijerenweg – Paradijsweg – Geerweg –Generaal van Merleweg Bilderdam – De Vriezekoop Zuid Leimuiden – Willem van de Veldenweg – Dorpsstraat – Kloofpad – Tuinderij –Dokter Stapensestraat (over N207) Burg Bakhuizenlaan – Herenweg Kudelstaart Herenweg-Kudelstaartseweg – Aalsmeer -Kudelstaartseweg – Zwarte weg – N196 Aalsmeerderbrug Aalsmeerderdijk terug naar CRASH.