Red Ball Express 2018

Red Ball Express 2018  zaterdag 22 september de 17e editie!

de rondrit met authentieke WOII voertuigen georganiseerd door CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 i.s.m. Keep Them Rolling

Deze rit in het Jaar van Verzet droeg het thema ‘Resistance’. Het werd naarmate de route vorderde meer en meer duidelijk wat verzet in al zijn vormen betekend heeft voor onze vrijheid. Dit jaar waren er voor het eerst twee tussenstops. Beide stonden in het teken van Verzet. Ook hebben wij herdacht en stilgestaan bij twee monumenten. Dit  jaar deden wij dit  o.a. samen met waarnemend burgemeester van de Haarlemmermeer de heer Onno Hoes. Gezamenlijk hebben we een bloemen gelegd bij een verzetsmonument.

Herdenking bij monument

Het is de traditie dat elk jaar wordt stilgestaan bij een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog of een monument dat daaraan herinnert. Naast de plechtige herdenking in Bloemendaal heeft dit jaar ook een afvaardiging van CRASH en KTR, vergezeld door het ere-peloton Ned. Binnenlandse Strijdenkrachten stilgestaan bij het Verzetsmonument nabij het Cor van Stamplein. Een delegatie met enkele voertuigen van de Red Ball Express heeft samen met burgemeester Hoes daar bloemen gelegd en een moment stilte gehouden.  

De ca. 75 km lange rondrit heeft veel plaatsen van historische betekenis uit de Tweede Wereldoorlog gepasseerd, zowel binnen als buiten de Haarlemmermeer.

De voertuigen waren vanaf 16.00 uur terug bij CRASH museum en te bezichtigen voor het publiek.

Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug.


Het vertrek bij CRASH-museum was om 10.00 uur.
na ca. 35 km. was er een eerste stop rond 11.30 uur bij het Ereveld in Bloemendaal. Alle deelnemers konden met het voertuig het terrein oprijden Iedereen kreeg een bloem uitgereikt met het verzoek deze neer te leggen op één van de graven.
Wij zijn hier ca. 1 uur gebleven en vertrokken gezamenlijk naar de tweede stop in Hoofddorp, op het Cor van Stamplein voor een ‘static display’.
We zijn ontvangen door burgemeester Hoes.